Ο Σεραφείμ Παπανικολάου, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-Γ.Π.Α. (1993) και κάτοχος 2 μεταπτυχιακών διπλωμάτων (1994 και 1995) και διδακτορικού τίτλου (1998) του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Λωρραίνης (Nancy, Γαλλίας), είναι Τακτικός Καθηγητής (από το 2020) στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Τ.Ε.Τ.Δ.Α.) του Γ.Π.Α., με γνωστικό αντικείμενο “Βιοτεχνολογία Τροφίμων – Βιοδιεργασίες”. Από τα προγράμματα στα οποία διετέλεσε/διατελεί επιστημονικός υπεύθυνος έχουν εισρεύσει στο Γ.Π.Α. >1.000.000 ευρώ, έχει διατελέσει κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά (>1.000 προσκλήσεις σε >120 περιοδικά), ήταν/είναι ο επιβλέπων καθηγητής σε 10 διδακτορικές διατριβές, ενώ υπογράφει >145 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά έχοντας >9.700 αναφορές (hindex=56). Ο κ. Παπανικολάου είναι κριτής επιστημονικών προτάσεων για πολλούς Οργανισμούς της Ελλάδος και του εξωτερικού, είναι μέλος του Editorial Board σε πολλά περιοδικά και “Editor-in-Chief” του περιοδικού Carbon Resources Conversion (Elsevier/CSPM). Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Βιοτεχνολογία ζυμώσεων. Αξιοποίηση γεωργικών και βιομηχανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων με χρήση Βιοτεχνολογικών Διεργασιών. Παραγωγή μικροβιακών μεταβολικών προϊόντων.