Οινολογία – Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών

Έρευνα και Εργασίες

Ενδεικτικά, στο εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών έχουν εκπονηθεί οι ακόλουθες μεταπτυχιακές εργασίες:
  • Επίδραση του υποκειμένου στο φαινολικό προφιλ της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια Σταματίνα Καλλίθρακα
  • Παραγωγή καινοτόμου οίνου με μειωμένη συγκέντρωση θειώδους ανυδρίτη. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια Σταματίνα Καλλίθρακα
  • Μελέτη της ορυκτότητας λευκών οίνων. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια Σταματίνα Καλλίθρακα
  • Μελέτη αλκοολικής ζύμωσης και ποιοτικών χαρακτηριστικών οίνων που παρήχθησαν με τη χρήση επιλεγμένων στελεχών ζυμομυκήτων. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια Σταματίνα Καλλίθρακα
  • Μελέτη οξείδωσης λευκών οίνων από κρητικές ποικιλίες Πλυτό και Δαφνί μετά από προσθήκη αντιοξειδωτικών ουσιών. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια Σταματίνα Καλλίθρακα
  • Παραγωγή ερυθρού «λιαστού» ξηρού κρασιού από την ποικιλία Λημνιώνα και μελέτη της επίδρασης της αφυδάτωσης στον πολυμερισμό των φαινολών και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια Σταματίνα Καλλίθρακα
  • Μελέτη οίνων από ερυθρές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην ΠΕ Δράμας. Επίδραση του terroir στα φαινολικά συστατικά και στον οργανοληπτικό χαρακτήρα τους. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Επίδραση πώματος στα τεχνολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αφρωδών οίνων. Εξέλιξη σε βάθος χρόνου. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Μηλογαλακτική ζύμωση στην ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Επίδραση του Οργανικού Αζώτου στην Αύξηση Διαφορετικών Στελεχών Ζυμομυκήτων Αναφορικά με τα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά του Παραγόμενου Οίνου. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Μελέτη οινολογικού δυναμικού κύριων κλώνων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Συστατικά πρωτογενούς και δευτερογενούς αρώματος σε μονοποικιλιακούς οίνους των ποικιλιών Σαββατιανό, Βιδιανό, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Βραδιανό και Κοτσιφάλι. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Έκθεση εμφιαλωμένων οίνων σε διαφορετικά θερμοκρασιακά περιβάλλοντα και παρακολούθηση των χημικών και οργανοληπτικών μεταβολών τους. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Μελέτη και σύγκριση του πτητικού αρωματικού προφίλ ερυθρωπών οίνων της ελληνικής ποικιλίας Μοσχοφίλερο μετά από προζυμωτική κατεργασία με τις μεθόδους: i) κρυοεκχύλισης και ii) εκχύλισης με υπερήχους. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
  • Έρευνα για την επίδραση της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ερυθρό οίνο ποικιλίας Αγιωργίτικο με χρήση γαλακτικών βακτηρίων. Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης