Οινολογία – Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών

Πέτρος Ταραντίλης

Ο Καθηγητής Πέτρος Α. Ταραντίλης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτει μια πλούσια και πολυεπίπεδη ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία αφιερωμένη στον οίνο και το αμπέλι. Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από την ανάλυση της χημικής σύστασης και την αυθεντικότητα έως την αξιοποίηση των υποπροϊόντων οινοποίησης και τη μεταφορά γνώσης σε οινολόγους και τεχνολόγους, καθιστώντας τον έναν καταξιωμένο εμπειρογνώμονα του κλάδου.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα & Εξειδίκευση στον Οίνο

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εφαρμογή προηγμένων φασματοσκοπικών (FT-IR, Raman) και χρωματογραφικών (GC-MS, HPLC) τεχνικών για:

  • Αυθεντικότητα και Τυποποίηση Οίνων: Ανάπτυξη μεθόδων για τη διάκριση οίνων με βάση την ποικιλία (π.χ. Αγιωργίτικο, λευκές γηγενείς ποικιλίες), τον τύπο του βαρελιού και τον χρόνο παλαίωσης. Το έργο του στον τομέα της αυθεντικοποίησης και ιχνηλασιμότητας είναι καίριο για την προστασία των ελληνικών οίνων ΠΟΠ.
  • Ποιότητα και Οινοποίηση: Μελέτη και προσδιορισμός κρίσιμων για την ποιότητα συστατικών, όπως οι προανθοκυανιδίνες (τανίνες), οι ελλαγιταννίνες, τα αρωματικά συστατικά και οι χρωστικές. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της Ρετσίνας και την εκτίμηση της χημικής ηλικίας των ερυθρών οίνων.
  • Βιωσιμότητα και Κυκλική Οικονομία: Έρευνα για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων οινοποίησης (winery by-products) με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. για τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμακα), συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της οινοβιομηχανίας. Επιβλέπει διδακτορικές διατριβές σε αυτό το αντικείμενο.

Διδακτικό Έργο 

  • Διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος «Χημεία γλεύκους και οίνου – Μέθοδοι ανάλυσης» στο Γ.Π.Α.
  • Καθηγητής στο Τμήμα Οινολογίας: Διετέλεσε Ωρομίσθιος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του πρώην ΤΕΙ Αθήνας (1994-1998), διαμορφώνοντας νέους επιστήμονες του κλάδου.
  • Εκπαιδευτής στην Οινοτεχνία: Δίδαξε σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στην ειδικότητα «Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας», μεταφέροντας γνώση σε τεχνικό επίπεδο.

Ενδεικτικά Ερευνητικά Προγράμματα & Δημοσιεύσεις

Η ενασχόλησή του με τον οίνο αποτυπώνεται σε εμβληματικά ερευνητικά προγράμματα και σε πλήθος δημοσιεύσεων:

  • «Οι Δρόμοι των Αμπελώνων» Συμμετοχή στις Εμβληματικές Δράσεις της ΓΓΕΤ για τη δημιουργία εθνικών ερευνητικών δικτύων στην αλυσίδα αξίας του «Αμπελιού», ενισχύοντας τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής.
  • «ΟΙΝΟΒΙΟ»: Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο την αξιοποίηση των υπολειμμάτων οινοποίησης για τους σκοπούς της βιοοικονομίας.
  • Ερευνητικές Δημοσιεύσεις: Το δημοσιευμένο του έργο σε διεθνή περιοδικά (Foods, Food Chemistry, Beverages κ.ά.) περιλαμβάνει:
    • Άρθρο ανασκόπησης (review) για την αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα του οίνου με τη χρήση FT-IR.
    • Μελέτες για τη διαφοροποίηση ελληνικών ερυθρών και λευκών οίνων.
    • Έρευνα για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της οινοποίησης.
    • Ανάπτυξη νέων μεθόδων για τον προσδιορισμό σύνθετων αρωματικών ενώσεων σε ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο.
  • Οδηγός Ορθής Πρακτικής: Συμμετείχε στη συγγραφή του «Οδηγού Ορθής Πρακτικής για τη Διασφάλιση της Υγιεινής του Κρασιού» (1999), μια εργασία με άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγική διαδικασία.

Συνολικά, ο Καθηγητής Π. Ταραντίλης συνδυάζει την επιστημονική έρευνα αιχμής, το εφαρμοσμένο έργο και την εκπαιδευτική διαδικασία για την υποστήριξη και την ανάδειξη του ελληνικού οίνου, από το αμπέλι μέχρι τον τελικό καταναλωτή.