Οινολογία – Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών

Νίκη Προξενιά

H Νίκη Προξενιά είναι μέλος ΕΔΙΠ, βαθμίδας Α, του εργαστηρίου Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ.

Είναι απόφοιτος του τμήματος ΕΤΔΑ του ΓΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 2000 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων του ΓΠΑ. Από το 2000 μέχρι 2006 εργάστηκε με σύμβαση ΙΔΑΧ στο ίδιο εργαστήριο και κατόπιν σαν μέλος ΕΔΙΠ. Στο πεδίο αυτό έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από την ΓΓΕΤ. Ερευνητικά, έχει ασχοληθεί με χημικές και βιοχημικές αναλύσεις σε φρούτα και λαχανικά, με απομόνωση και μελέτη ενζύμων και βιοδραστικών συστατικών από ελιά και υποπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων.

Από την ίδρυση του εργαστηρίου Οινολογίας του ΓΠΑ εντάχθηκε και συμμετέχει στην διδακτική ομάδα του εργαστηρίου έχοντας αναλάβει τις εργαστηριακές ασκήσεις των μαθημάτων που προσφέρονται κατά την διάρκεια του προγράμματος σπουδών των τμημάτων  ΕΤΔΑ και ΕΦΠ του ΓΠΑ  αλλά και του ΠΜΣ «Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων. Ι) Γαλακτοκομία ΙΙ) Οινολογία» ενώ παράλληλα επιβλέπει πτυχιακές μελέτες που εκπονούνται στο εργαστήριο. Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου, μέχρι και σήμερα, έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά έργα που αφορούν το πεδίο Οινολογία κι έχουν χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους. Τα παρόντα ερευνητικά της πεδία αφορούν την μελέτη αλλαγών και την επίδραση επεμβάσεων καθ’ όλη τη διαδικασία οινοποίησης, τη μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν το χημικό και οργανοληπτικό προφίλ των οίνων, την μελέτη των μεταβολών κατά την διάρκεια της παλαίωσης των οίνων αλλά και την επίδραση του πώματος, την μελέτη και ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα οίνων από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, κα.

Έχει 13 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, 10 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και 6 σε ελληνικά.